Att bestiga Sveriges högsta berg är en utmaning och ett äventyr som varje år lockar tusentals vandrare, inte bara från Sverige utan från hela världen. För de som älskar friluftsliv är detta bergsmassiv det ultimata resmålet om man vill hålla sig inom Sverige. Här kan man njuta inte bara av allt det som friluftsliv har att erbjuda (som att tälta, laga mat på spritkök och vandra) utan också den svenska fjällnaturen, med blommor som kantar vägen, jokkar med iskallt och friskt vatten och den vilda naturen och djurlivet inpå knuten (eller inpå tälthörnet, i detta fall).
Vad behöver man då tänka på om man planerar att bestiga Kebnekaise? Till att börja med bör man överväga om man vill göra vandringen själv eller i sällskap med en guide. Det arrangeras till exempel guidade toppturer till Sydtoppen, där bland annat säkerhetsutrustning ingår. Om man känner sig osäker på hur man klarar vildmarkslivet, men ändå vill uppleva hur det är att stå på toppen av Sveriges högsta berg, kan det vara ett bra alternativ.
Det krävs dock inga avancerade bergsbestigningskunskaper för att bestiga Kebnekaise. Om man utgår från Kebnekaise fjällstation kan man bestiga toppen och gå ner igen på en dag – det tar mellan 10 och 14 timmar att göra klättringen. Man behöver visserligen vara i god fysisk kondition, och det rekommenderas att man vet hur man använder karta och kompass för att navigera. Vandringen upp till toppen från fjällstationen är 20 kilometer, men man rör sig också 1 800 meter i höjdled.
Innan man kommer så långt måste man dock även ta sig till fjällstationen. För att göra det utgår man från Nikkaluokta, varifrån det är 19 kilometers vandring till Kebnekaise fjällstation.
Om man väljer att tillbringa sin semester i Norrland, är dock något man kan missa efter en hel sommar i Sverige, utan att åka utomlands, verklig sommarvärme. Det är ju inte ovanligt att en sommar går i Sverige utan att temperaturen stiger över 25 grader. Om man vill avhjälpa det kan man investera i ett uterum. Då kommer man inte bara att kunna njuta av en varmare sommar, utan kommer också att förlänga sommaren och den perioden som man kan sitta utomhus.