Ta en hemester under din nästa semester

Ordet hemester är ganska nytt i det svenska språket och betyder att man under sin semester tillbringar tiden hemma eller alldeles i närheten av bostaden. Många kanske förknippar hemester med något negativt och skamfyllt, som att man inte har råd att åka utomlands eller hysa in sig på något lyxigt hotell. Men den senare tiden är denna semester en av de mest trendiga. Inte minst när miljötänket har blivit så centralt i samhället och i människors liv. Att hemestra är ett sätt att spara på både miljö och plånbok. Ordet är en sammanslagning av hemma och semester. Man har velat korta ordet hemma-semester och resultatet har blivit hemester.

Vad kan man göra på sin hemester?

Det finns massor av aktiviteter du kan ägna dig åt på din hemester. Det bästa är att kika runt på vad som erbjuds i din stad och i omnejden. Kommunen brukar ofta skylta med evenemang och aktiviteter hela sommaren eller till jul. Gå in på din kommuns hemsida eller lägg märke till affischer, flygblad och banderoller ute på stan. Kommunen brukar ofta sätta upp stora tavelaffisher innan en stor konsert. Bor du i Stockholm kan det även stå förslag i tunnelbanan om saker som snart händer och sker. Ju större stad du bor i desto fler saker brukar det finnas att göra – även gratis. Men det betyder givetvis inte att du kommer att ha långtråkigt bara för att du bor på mindre ort.

Gå på utomhuskonserter, barnteatrar i någon folkpark, ta tillfället i akt att äntligen ta dig tid att gå på alla museer du planerat in, eller ta bilen och åk till närliggande sjöar och/eller hav för att bada under dagen och sedan åka hem igen. Umgås med grannar och släktingar som du bjuder över. Ställ till med ett grillparty eller en stor julfest. Tänk på vad du velat göra hemma sedan länge och gör det nu!

Renovera eller gör om hemma

En hemester är ett optimalt tillfälle att renovera eller fixa till hemma. Kanske du behöver nya innerdörrar glas, sätta dit nya fönster, måla fasaden eller installera ett spabad. Att ta sig tid för en renovering är inte lätt och oftast blir det uppskjutet till nästa år, eller nästa…Under din semester har du verkligen tid att fixa till din bostad dagarna i ända utan att behöva klämma in en timme här och en timme där när hantverkarna ska komma. Du behöver inte ta en extradag ledig från jobbet eftersom du gör allt detta under din semester.

Det enda du behöver tänka på när du renoverar är att det inte är svårt att få det att klaffa tidsmässigt under typiska semestertider. Anlitar du hantverkare och de flesta har ledigt i juli bör du kanske ta en hemestervecka i maj eller september istället.

Author: tilde

Share This Post On
Nexus