Semester i Sverige

De allra flesta som reser runt i Sverige väljer att göra det på sommaren när det är varmt och skönt ute. Det är också då de allra flesta turistattraktioner har öppet. Under vintern är sällan lika mycket människor ute och det är sällan de vill gå omkring ute och frysa. Men under sommaren är det också så att de allra flesta vill ta semester och det är en förutsättning för att kunna turista runt. Om man inte är egenföretagare måste man se till att ansöka om semester i god tid och sedan får man hoppas att den beviljas. Men hur ser det egentligen ut med semester?

Lättare inom vissa branscher

Det kan vara lättare att få semester inom vissa branscher än andra. Om man arbetar inom rekrytering i Stockholm är det inte alls säkert att det är omöjligt att få semester. Om man däremot arbetar inom vården kan det vara svårt att få semester mitt i sommaren, speciellt om man arbetar som vikarie eller om man inte har en heltidstjänst. Om man arbetar inom räddningstjänsten kan det också vara svårt att få semester mitt i högsommaren.

I de fall man arbetar inom en industri eller om man arbetar på ett kontor kan man ofta ha stor chans att kunna få semester om företaget ska ha stängt under en period på sommaren. Inom många industrier är det till exempel produktionsstopp och på andra ställen ska service, revision och annat ske och då tar ofta annan personal över och den vanliga driften stoppas.

Att avstå semester

Om man vill kan man också avstå från att ta semester. De dagar man avstår från sparas då undan och man kan ta ut dem senare under året, eller under året efter. Man kan också få en del av sina semesterdagar utbetalade i pengar om man så vill. Det går dock inte att få ut all semester i pengar, om det sker kan man som företagare bli tvungen att betala skadestånd eftersom anställda måste ta ut minst 20 semesterdagar varje år.

Semester som sommarjobbare

Om man arbetar extra på sommaren har man ofta inte någon semester alls. Man får då istället det som kallas för semesterersättning. Det är en extra betalning man får istället för de betalda semesterdagarna. Ofta får man först den här betalningen en månad efter att sista löneutbetalningen är gjord, men den kan också komma på sista utbetalningen av lön i de fall anställningen är tidsbegränsad.

Om man inte får semester

Det kan kännas som en katastrof att inte få semester på sommaren. Det är dock en sak man får acceptera. Alla kan inte få semester samtidigt, då skulle samhället inte fungera som det ska. Man får istället njuta av att turista i Sverige under en annan årstid!

Author: tilde

Share This Post On
Nexus