Vandra längs Jämtlandstriangeln

Jämtlandstriangeln är en vandringsled som har fått sitt namn av den lättförklarliga anledningen att den går i en triangel mellan de tre olika fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren, och det faktum att den ligger i Jämtlandsfjällen. Sammanlagt är vandringsleden 47 kilometer lång, och den högsta punkten på leden är Blåhammaren, som ligger 1 086 meter över havet. Om man rör sig utanför leden, och till exempel vandrar upp i fjällmassivet Sylarna, kan man dock på den svenska sidan om gränsen komma upp till 1 728 meter över havet på den högsta toppen, som kallas Templet.storulvans_fjallstation-1

Vandringsledens hela sträcka, 47 kilometer, är inte en vandring som man genomför på en dag, men det betyder inte att man ska bli avskräckt. Tvärtom är Jämtlandstriangeln den perfekta vandringsleden för nybörjare som ändå vill uppleva svensk fjällnatur när den är som bäst. Jämtlandstriangelns 47 kilometer kan nämligen delas upp i delsträckor, som passande nog motsvarar ungefär en dags vandring och som slutar vid en av triangelns tre delmål. De tre delsträckorna är 16 kilometer, 19 kilometer respektive 12 kilometer långa, vilket med andra ord är fullt genomförbart. Dessutom utsätts man inte för några hårda strapatser under vandringens gång, då terrängen är relativt plan och lättforcerad, och vid varje delmål finns stugor för övernattning där man kan värma sig med varm mat och ett varmt bastubad. Det är således inte konstigt att Jämtlandstriangeln är en av de mest populära vandringslederna i Sverige. Om man verkligen känner att man vill ha vägledning uppe på fjället, eller om man bara vill ha lite sällskap under vandringen, anordnas dessutom guidade gruppturer längs med leden, som utgår från Storulvån.

Det är dock inte bara nybörjare som man ser vandra i spåren längs Jämtlandstriangeln. Många mer erfarna fjällvandrare återkommer om och om igen till Jämtlandstriangeln, just för att det är en av de mest klassiska vandringslederna i Sverige.

Om man inte har möjlighet att åka på någon längre semester, men ändå vill prova på äventyr i nybörjarformat, kan Äventyrsbanan vara ett bra mål för en dagsutflykt. Äventyrsbanan erbjuder äventyr i form av olika höghöjdsbanor, och är inte bara trevligt för utflykter, utan också ett utmärkt sätt att anordna exempelvis teambuilding i Stockholm.

Author: lina

Share This Post On