Sveriges bästa resmål för barn

När barnen har sommarlov från skolan vill många föräldrar passa på att göra något roligt med hela familjen, och kanske åka iväg på en utflykt till ett roligt resmål i Sverige som passar barnen i synnerhet. Som tur är finns det gott om resmål i Sverige som både barn och vuxna, men kanske särskilt barn, uppskattar.

Om man planerar att stanna borta längre än en dag, och vill hinna med så mycket som möjligt under de dagarna, ska man utan tvekan bege sig till Sveriges huvudstad, Stockholm. I Stockholm finns nämligen så många aktiviteter för barn att man utan problem kan underhålla även det mest kräsna barnet i ett par veckor utan problem. Ett klassiskt resmål för barn i Stockholm är till exempel Skansen, Stockholms djurpark och friluftsmuseum. Där kan barnen, förutom att se vilda och tama djur, även klappa djur (och spindlar), leka i lekpark, åka karuseller och ge bort sin napp till Skansens kattungar. Om barnen i familjen efter detta har fått mersmak på djur ligger Aquaria inte långt ifrån Skansen. Aquaria är ett vattenmuseum där man kan uppleva fiskar och djur i en rad olika miljöer. Under ett besök går man till exempel genom en regnskog, kryper genom en tunnel i ett hajakvarium och blickar ut över en ”bergssjö” fylld med våra egna nordiska fiskar.

På samma ö som både Skansen och Aquaria, närmare bestämt Djurgården, hittar man också de klassiska barnresmålen Gröna Lund och Junibacken, som båda passar för barn i alla åldrar. En annan fördel med Stockholm, förutom detta breda utbud av aktiviteter, är att man även har nära till allt annat som kan behövas under resan – allt från mataffärer och apotek till vårdcentraler och tandläkare. Man vet ju aldrig vad som kan hända när man har barn med sig. Om du letar efter just en pålitlig tandläkare i Stockholm ska du gå in på Distriktstandvarden.se.1280px-Sweden._Stockholm._Djurgården_021

Om man beger sig söderut från Stockholm, till Södertälje, hittar man ytterligare två resmål som är mycket uppskattade av barn. Det kanske mest kända är Tom Tits Experiment, som är ett vetenskapsmuseum. Det låter kanske inte särskilt barnvänligt, men Tom Tits har utformats som ett helt interaktivt museum, där barn själva kan prova olika experiment som att hissa upp sig själva i en stol med sin egen muskelkraft, blåsa gigantiska såpbubblor och gå genom en spegellabyrint. Sammanlagt finns 404 naturvetenskapliga experiment i museet, som stimulerar barnens sinnen genom färg, form och interaktivitet.

Om man tänker sig en dag med mindre vetenskap och mer gammaldags lek och stoj, passar kanske Sydpoolens äventyrsbad bättre, som man också hittar i Södertälje. Där finns bland annat ett lekland för de mindre barnen, en vågmaskin, två vattenrutschbanor och tunnlar med artificiella strömmar.

Ett annat resmål där man kan tillbringa flera dagar med familjen är Kolmårdens djurpark. Till skillnad från Skansen kan man på Kolmården uppleva mer exotiska djur, som lejon, giraffer och elefanter. Kolmårdens djurpark erbjuder också ett flertal olika sätt att uppleva djuren, förutom att titta på dem i deras inhägnad. De är till exempel kända för sina delfinshower, liksom för möjligheten att åka på safari genom en större inhägnad. I Kolmårdens djurpark finns också Bamses värld, där barnen kan hälsa på hemma hos Bamse och hans vänner.

Eftersom detta bara är ett litet smakprov på alla barnvänliga resmål som finns i Sverige om somrarna, kan alla familjer hitta något som passar just dem.

Author: info

Share This Post On
Nexus